Vluchtelingen spreken op Bevrijdingsfestival Assen

DELEN

ASSEN – Als geen ander weten vluchtelingen wat (on)vrijheid betekent. Daarom spreken zij op 5 mei op Bevrijdingsfestivals door het hele land. In Assen vertelt een student, gevlucht uit Irak, tijdens het 5 voor 5 moment: ‘Zo geef ik de vrijheid door’.

Wereldwijd zijn volgens de Verenigde Naties meer mensen op de vlucht dan ooit: 50 miljoen. Een klein deel daarvan komt in Nederland terecht, waaronder de sprekers die op 5 mei op het podium staan. Zij vonden hier veiligheid en vrijheid en willen dat op deze feestelijke dag doorgeven en delen.

Het 5 voor 5 moment geeft het startsein waarop bezoekers van alle Bevrijdingsfestivals samen dansen en vieren, door videoschermen met elkaar verbonden.

Opnieuw studeren

Een student van de Rijksuniversiteit Groningen, studeerde in Nederland met hulp van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Momenteel is hij bezig zijn master Humanitarian Action af te ronden aan Rijksuniversiteit Groningen.

Het UAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland tijdens hun studie en bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Zo kunnen deze ingenieurs, advocaten, dokters, maatschappelijk werkers en boekhouders weer doen waar ze het allerbeste in zijn.

5 voor 5

Om 5 voor 5 staan we gezamenlijk met álle Bevrijdingsfestivals in heel Nederland stil bij onze vrijheid. We vieren het, omdat het misschien wel het belangrijkste is dat we hebben. Laat zien dat jij vrijheid door geeft, stuur een selfie op jouw Bevrijdingsfestival naar twitter: #5voor5, Facebook, of per telefoon naar 06 1419 5555. Misschien kom jij tijdens 5voor5 voorbij op het scherm. Doe mee en geef de vrijheid door!