Vluchtelingen TT Hall ‘Deze mensen hebben niets’

DELEN

REPORTAGE – Door onrust in vele delen van de wereld is het aantal asielzoekers in Nederland aanzienlijk toegenomen. Van januari tot en met augustus 2015 vroegen 17.115 mensen asiel aan waaronder 6.096 Syriërs en 5.090 Eritreeërs. Staatssecretaris Dijkhoff liet vorige week vrijdag weten dat momenteel wekelijks meer dan 3000 mensen asiel aanvragen in Nederland.

Een deel van deze asielzoekers komt via het Groningse Ter Apel ons land binnen. Hier worden ze geregistreerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en daarna opgevangen in een zogeheten noodopvanglocatie. De TT Hall in Assen is sinds de eerste week van september zo’n noodopvang dat door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is gesitueerd. Mannen voornamelijk afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië worden via Ter Apel of Veenhuizen naar de noodopvang in Assen gebracht. De mannen, vluchtelingen uit oorlogsgebieden, hebben meestal niets anders bij zich, dan hetgeen ze aan hebben.

De vluchtelingen die tijdelijk verblijven in de TT Hall zijn bij aankomst in Assen slechts een paar dagen in Nederland. “Er hangt een landkaart van Nederland bij de infobalie. Deze kaart is voor veel vluchtelingen heel belangrijk. Sommige weten namelijk niet eens dat ze in Nederland zijn. Ze dachten in Denemarken aangekomen te zijn of Zweden”, aldus locatiemanager Miranda Bakker van het COA.

“Het is heel wisselend hoe ze hier aankomen. De meesten hebben niks, alleen de kleren die ze op dat moment aan hebben. Er zijn hier mensen aangekomen in een zwembroek en op doorgesleten slippers. Ze krijgen hier een pakket uitgereikt waarin noodzakelijke dingen zitten als wegwerp ondergoed, washandje, tandenborstel, tandpasta, zeep, kam, een lakenpakket, maar ook een witte papieren overall. Ze kunnen hier hun kleding wassen en terwijl dit gebeurd kunnen ze deze overall aantrekken, want ze hebben immers geen andere kleding bij zich”, vervolgt Bakker.

Nadat ze voorzien zijn van een hulppakket wordt er een slaapplek toegewezen. Een soort slaapzaaltje met stapelbedden waar ze met acht mannen verblijven. De dagen in de ‘Hall’ brengt men door met voetbal, basketbal en veel Skypen en Facetimen met achtergebleven familieleden en een bezoekje aan Assen. “Degene die nog wat geld opzak hebben of op de bank halen daar kleine boodschappen voor en kijken wat rond in de stad. Een groot vooroordeel is dat deze mensen van ons geld krijgen. Dit is uiteraard een fabel, want deze mensen krijgen niets en hebben niets. Wanneer ze geplaatst worden in een AZC dan pas krijgen ze weekgeld. Voor dit zover is ben je maanden verder en praat je niet over een complete uitkering, maar een paar tientjes in de week”, verteld communicatieadviseur Jacqueline Engbers van het COA.

De vluchtelingen in de TT Hall krijgen dus geen zakgeld of weekgeld, maar hoe zit het dan met een ander vooroordeel! Iedereen Nederlander betaald bijvoorbeeld hoge ziektekostenpremies. “De mensen hier in de TT Hall krijgen alleen medische noodhulp. Dit voor acute gevallen of bij noodzakelijk medicijngebruik. Ze kunnen dus niet zomaar naar een tandarts of dokter”. Hoe staat het dan met de zogeheten ‘gelukszoekers’? “Wij weten niet wat voor mensen er tussen zitten, deze worden er door de Vreemdelingenpolitie uitgefilterd, maar van alle asielaanvragen in Nederland, krijgt 80% een verblijfsvergunning”.

De sfeer in de TT Hall is gemoedelijk. De aanwezige vluchtelingen delen samen een woonkamer met één televisie. Deze staat niet aan en men zit bij te komen van de ‘reis’ naar Holland. De mensen ogen vermoeid. Velen lopen op goedkope plastic slippers, korte broek en dunne shirts. De COA medewerkers zijn blij dat er in Assen nu een Welkom Winkel is geopend. Daar kunnen mensen overbodige kleding afgeven. “Er is ook wel kleding hier aangeboden bij de TT Hall. Goedwillende mensen met een paar zakken kleding. Echter dit is voor ons niet te doen, hoe kunnen we nu twee truien en één jas verdelen onder 550 mannen? Gelukkig is er nu een Welkom Winkel. Het Rode Kruis maakt van de gedoneerde kleding pakketten, dit is ook hard nodig, zeker nu het al kouder begint te worden. Het enige wat ze vaak hebben is wat ze aan hebben en een smartphone. Een vooroordeel is dat deze mensen met dergelijke ‘dure’ telefoons lopen. Maar…deze mensen, zijn mensen zoals jij en ik. Ze zijn per definitie ook niet arm. Komen vaak uit grote steden. Op de vlucht geslagen door de oorlog nemen ze hun meest waardevolle spullen mee. Wat zou jij doen als je plots uit je huis moest vertrekken? Dan neem je toch ook je telefoon als eerste mee?”, aldus de medewerkster van het COA.

Bijna dagelijks rijden er bussen naar de TT Hall. Eens zoveel bussen rijden er ook weer weg. Deze bussen zitten vol met vluchtelingen die zich inmiddels hebben geregistreerd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Vreemdelingenpolitie, waar ze een identiteitsonderzoek hebben doorstaan. Deze asielzoekers worden tijdelijk geplaats in een AZC in afwachting van het verder verloop van hun asielaanvraag. Hoe hun toekomst eruit gaat zien weet niemand, wel dat het leven van deze mensen genuanceerder ligt dan veelal wordt verondersteld.

De noodopvang in de TT Hall duurt tot 10 november. Daarna moet het COA opzoek naar een andere locatie “Of dit in Assen is weten we niet, we hopen dat spoedig het AZC aan de Schepersmaat geopend kan worden. Vooralsnog is noodopvang onze prioriteit”.

Met dank aan Miranda Bakker en Jacqueline Engbers (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Foto(s) M. Babtist – Spiegelgrafie

P.s. De grote tenten bij de TT Hall… die worden gebruikt voor het event LAN- en Gaming The Reality en niet voor extra vluchtelingen opvang , zoals het gerucht momenteel de ronde doet.