Voorbeschouwing WK-zijspannen Gamma Racing Days Assen

DELEN
Huldiging wereldkampioen zijspannen Streuer en Koerts

ASSEN – Aankomend weekend rijden de WK-zijspanteams de 6e ronde voor hun kampioenschap. Deze wedstrijd zal gehouden worden tijdens de Gamma Racing Days op het TT-circuit van Assen. Er zal gestreden worden voor WK-punten waarbij er overvolle tribunes verwacht worden. Alle teams hebben al aangegeven dat zij dit het mooiste raceweekend van het jaar vinden.

De strijd om het wereldkampioenschap kreeg een onverwachte wending tijdens de laatste ronde op het Engelse Brands Hatch circuit. Het team van Reeves en Cluze leken, na 5 zeges op rij, de WK-titel te gaan prolongeren. Tijdens de kwalificaties waren zij veruit het snelste. In het begin van de race hadden zij echter te kampen met mechanische problemen en later in de race zijn zij zelfs gecrasht. Hierdoor konden zij geen punten toevoegen aan het klassement. Het Engels-Franse team bezet nog wel de koppositie, maar met 5 punten voorsprong kunnen ze zich geen enkele fout meer veroorloven.

Het Finse team van Païvarïnta en Kainulainen, die de 2e plaats stevig in handen hadden, konden niet profiteren van de crash van Reeves. Zij crashten namelijk zelf ook en konden tevens een nulscore noteren. Ze lieten weliswaar in Hongarije al zien dat ze de titel nog niet hebben opgegeven. Zij gaan er alles aandoen om de titel weer terug te veroveren van team Reeves. Hopelijk heeft passagier Kainulainen geen last van de opgelopen blessure, in Brands Hatch.

Het team van Streuer en Koerts profiteerden optimaal van de fouten die de koplopers in Brands Hatch maakten. Zij scoorden daar hun eerste WK overwinning. Met de bijbehorende 25 punten doen ze weer helemaal mee in de strijd om de wereldtitel. Met 115 WK-punten staan ze stevig op de 3e plaats in de tussenstand en dat is maar 10 punten minder dan de leider. Streuer meldt dan ook strijdlustig er vol tegenaan te gaan aankomend weekend op hun thuiscircuit. Als we ze kunnen pakken dan is het wel op Assen, volgens de stuurman uit Grolloo. Een makkelijke opgave zal het voor het Drentse duo weliswaar niet worden. Zowel Reeves als Païvarïnta zijn al een aantal keren wereldkampioen geworden en hebben een schat aan ervaring. Daarentegen kent team Streuer elke centimeter van het circuit. Eind vorig jaar, tijdens de Race of the Champions, hebben ze al laten zien dat ze beide teams kunnen verslaan.

Het team van Gürck en Wechselberger, die op dit moment nog de 4e plaats in handen hebben, zullen niet aanwezig zijn. Zij kiezen ervoor om aan de start te verschijnen van het IDM-wedstrijd op Schleiz. Gürck meldde dat hij dit erg jammer vindt, maar de Duitse titel heeft hun prioriteit. Dit is erg jammer, want zij lieten tijdens de races in Kroatië en Hongarije zien dat ze zeker meedoen aan de strijd om de podiumplaatsen.

Op de 5e plaats vinden we team Roscher. Zij hebben hun zinnen gezet op de 4e plaats en gezien de 2e plaats in Brands Hatch is dit zeker een mogelijkheid.
Het team dat tot nog toe de meeste pech kende is het team van Holden en Hawes. Zij hebben nog maar 1 keer de finishlijn gepasseerd, met als grootste domper hun crash in Brands Hatch. Hier kwamen zij liggende op de 1e plaats naast de baan en sloegen over de kop.

De top-teams kunnen dit weekend extra tegenstand verwachten van het Franse team van Dellanoy. Vorig jaar, tijdens de WK-ronde tijdens de Gamma Racing Days, wisten zij nog een podiumplaats te veroveren.

Het Letse team van Pärm zal aankomend weekend weer aan de start verschijnen. Na de goede resultaten tijdens de Hongaarse WK ronde willen ze meer.
Het Franse team van Ouger maakt hun WK-debuut aankomend weekend. Tevens zal het Belgische team van Bertrand, na een afwezigheid van 3 jaar, weer terugkeren op het hoogste niveau.

Naast eerder genoemde teams zullen maar liefst 7 Nederlandse teams deelnemen met een wildcard. De teams van Kentrop, Smits, Kranenburg, Talens en Ritzer hebben vorig jaar al laten zien de strijd om de WK-punten aan te kunnen. Daarnaast heeft het team van Nicholson en het team van Endeveld zich aangemeld.

Het beloofd aankomend weekend op voorhand al een spannende en spectaculaire WK-race te worden. De strijd om de overwinning zal wel eens een hele mooie wedstrijd kunnen gaan opleveren. Maar met 21 teams aan de start zal de strijd om de overige posities er niet minder voor onder doen.

De zijspannen rijden op zaterdagmorgen om 8:00 eerst een vrije training, die gevolgd wordt door 2 kwalificaties van elk 20 minuten. Op zondagochtend staat om 11:30 de start van de race over 17 ronden gepland. Team Streuer hoopt op een goed wedstrijdresultaat, waarbij steun vanaf de tribunes en taluds van harte welkom is.

Tussenstand WK-zijspannen

1 Team Reeves – Cluze GBR /FRA : 125 P
2 Team Païvarïnta – Kainulainen FIN/FIN : 120 P
3 Team Streuer – Koerts NED/NED : 115 P
4 Team Gürck – Wechselberger DLD/AUT : 68 P
5 Team Roscher – Burkhard DLD/SUI : 61 P
6 Team Spendal – Lelubez SLO/FRA : 59 P
7 Team Rutz – Hofer SUI/SUI : 58 P
8 Team Remse – Ramsay SLO/GBR : 49 P
9 Team Gallerne – Chesneau FRA/FRA : 31 P

Foto/Tekst © Team Streuer