Voorlopig afscheid van Van Dam Orgel Jozefkerk Assen

DELEN
ASSEN – Op zaterdag 9 januari 2016 wordt op speelse wijze afscheid genomen van het Van Dam Orgel in de Jozefkerk aan het Kerkplein in Assen. Dit voorlopige afscheid luidt de restauratie van het orgel in. Vanaf 15.30 uur is de kerk open en krijgen bezoekers uitleg over de restauratie.

Er zal een klankdemonstratie worden gegeven en er wordt een kort orgelconcert ten gehore gebracht.

Het wordt een afscheid met een vrolijke ondertoon, omdat het zal uitmonden in een nieuw begin. September 2016 wordt het gerestaureerde Van Dam Orgel weer in gebruik genomen. Zaterdag 9 januari vanaf 15.30 uur geeft orgelbouwer Dolf Tamminga, van Mense Ruiter Orgelmakers, uitleg over de restauratie. Stef Tuinstra, orgeladviseur, geeft een klankdemonstratie, waarbij hij de verschillende registers en hun plaats in het palet aan orgelklanken laat horen. Johan Gerkes, vaste organist Jozefkerk, speelt een programma, van ongeveer 25 minuten, met composities uit de Engelse romantiek. Daarna krijgen de bezoekers de gelegenheid om naar boven te gaan om een kijkje te nemen bij het orgel en vragen te stellen over de restauratie.

Restauratie

Op maandag 11 januari 2016 begint orgelbouwer Mense Ruiter uit het Groninger Zuidwolde met de restauratie van het monumentale Van Dam Orgel. De grootste klus is de blaasbalg, de windvoorziening van het orgel. Om deze ‘longen’ van het orgel te kunnen repareren moet het hele orgel ontmanteld worden. Tot de oplevering in september 2016 wordt de gemeentezang begeleid op een Vermeulen Orgel uit 1968.

Sinds 1987 maakt de firma Vermeulen onderdeel uit van Flentrop Orgelbouw te Zaandam.


Facebook Nieuws in Assen


Bowlen in Assen