Voorstelling KRUIT! in De Nieuwe Kolk verplaatst naar mei

DELEN
ASSEN – In mei 2016 brengen DeltaDua en Molucca BambooWind Orchestra de voorstelling KRUIT! In een nieuwe versie terug naar de Nederlandse podia. Hiermee geven zij vorm aan één van hun doelstellingen: het versterken van de artistieke uitwisseling tussen Nederland en Indonesië en in het bijzonder de Molukken via muziektheater.

De voorstelling in De Nieuwe Kolk die gepland stond voor 11 februari j.l. heeft de organisatie moeten cancelen en inmiddels is bekend dat deze voorstelling is verplaatst naar vrijdag 14 mei. “Door omstandigheden waar wij geen controle over hebben, is het helaas onmogelijk gebleken om Molucca BambooWind Orchestra in februari naar Nederland te halen voor hun aandeel in onze muziektheatervoorstelling Kruit! De eerder aangekondigde reeks voorstellingen hebben wij in overleg met de betreffende theaters kunnen verplaatsen naar de maand mei. Door in deze maand te spelen vallen de voorstellingen ook min of meer samen met de Pattimura herdenkingen die in Nederland en in Indonesië plaatsvinden”, zo laat Jacqueline Vorst van DeltaDua onze redactie weten.

KRUIT! vertelt een onderbelicht verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse volksopstand tegen de Hollanders in 1817, geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse Residentengezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie.

De voorstelling kan worden gezien als een gevecht om verzoening. Decennia na zijn executie keert Pattimura terug naar het fort om de confrontatie aan te gaan met de Hollander wiens familie hij uitmoordde, zich te verzoenen met zijn verleden en zijn identiteit te overdenken.

Pattimura: “De wereld staat al honderden jaren in brand. Ook vandaag nog wordt iemand, ergens, onthoofd. En wij kijken gewoon toe. Niemand stelt  zichzelf de vraag: ‘Zou ik dat kunnen?’ Terwijl het antwoord duidelijk is. Duidelijk en altijd ‘ja!’ Iedereen is tot alles in staat.”

Na 15 succesvolle en uitverkochte voorstellingen dit voorjaar in diverse theaters in Nederland volgde in november een geslaagde tournee door Indonesië, met voorstellingen in Ambon/de Molukken (Taman Budaya) en Jakarta (Erasmushuis, Nederlandse Ambassade). Door de samenwerking met (een selectie uit) het 160 koppige orkest Molucca BambooWind Orchestra (MBO) uit Ambon, een belangrijke culturele partner van Stichting DeltaDua en het enige bamboeorkest ter wereld, ontstond een geheel nieuwe voorstelling.

De medewerking van de Indonesische overheid aan de voorstelling is opmerkelijk, omdat het repressieve beleid vrijwel iedere oproep tot zelfbeschikking de kop in heeft gedrukt. Ondanks de gevoeligheden rond de Molukse kwestie, kreeg DeltaDua wél toestemming om de politiek beladen voorstelling KRUIT! in Indonesië te spelen. Ook de Nederlandse ambassadeur Rob Swartbol, aanwezig bij de première van de tournee, juichte dat toe: “Kunst is een prachtige aanvulling op de diplomatie, omdat er in een voorstelling als deze dingen kunnen worden gezegd die je als politicus niet kunt uiten.”


2Divorce Assen


Bowlen in Assen