Vrijdag opent Pannenkoekenschip Albatros haar deuren

DELEN

ASSEN – Het heeft 10 jaar aan doorzettingsvermogen gekost. Protesten en rechtszaken hebben ze overwonnen. Eigenaar Jan Boer en Bennie van der Mei van het Pannenkoekenschip ‘Albatros’ dat sinds maandagmiddag afgemeerd ligt aan de Kop van de Vaart in Assen.

Dinsdag werd de hele dag gewerkt om het schip ‘op te tuigen’. Zo moesten de masten nog worden aangebracht en de kajuit geplaatst worden.

Pannenkoekenschip Albatros aanwinst voor Assen

Aan belangstelling ontbreekt het de Albatros niet. Veel belangstellenden komen een kijkje nemen aan de kade en iedereen is er wel over uit. “Dit schip is toch een aanwinst voor Assen”. De klipper uit 1909 mag er inderdaad wezen. Het bijna 42 meter lange gevaarte siert de Kop van de Vaart.

Pannenkoekenschip Assen
Burgemeester Marco Out en eigenaar Jan Boer voor het Pannenkoekenschip

Het schip werd in 1909 gebouwd door Werf Nederlof in Sliedrecht en kreeg van eigenaar Den Outer de naam Spes Secunda. Een klipper van ruim 252 ton met twee grote zeilmasten en aan boord. In 1928 kocht J. de Waal het schip en veranderde de naam naar Albatros. Aan boord werd een 178 PK DAF motor geplaatst en de klipper heeft tientallen jaren dienst gedaan als motorvrachtschip. De laatste schipper H. Stolk uit Werkendam kocht de Albatros in 1978. Facetten van deze tijd en het naambord van destijds zijn thans terug te vinden binnen in het huidige pannenkoekenschip.

De komende dagen zal het schip verder worden ingericht. Een officiële opening is er niet, maar aanstaande vrijdag 17.00 uur zal het Pannenkoekenschip Albatros haar deuren openen. Het schip is van maandag tot en met zondag geopend van 12.00 uur tot en met 21.00 uur. U bent van harte welkom !