Waarschuwing: Nepagent belt mensen dat dierbare is overleden

DELEN
Politie sneller ter plaatse bij noodhulpmeldingen

De politie waarschuwt voor nep telefoongesprekken waarbij de beller zich voordoet als politiemedewerker. Mensen die gebeld worden krijgen de wrange boodschap dat een naaste is overleden. De politie spreekt van een zieke grap en benadrukt dat zij slecht nieuws gesprekken niet telefonisch doet.

De afgelopen week kreeg de politie op meerdere plekken in Nederland meldingen van mensen die een dergelijk nep telefoontje kregen. Er komen meldingen binnen uit Noord-Holland, Oost- en Noord-Nederland. Het is nog niet bekend of de telefoontjes door één of meerdere mensen worden gedaan. Het is tot op heden helaas nog niet gelukt om de beller(s) te traceren.

Slecht nieuws wordt persoonlijk overgebracht

De politie doet slecht nieuws gesprekken persoonlijk. Dit gezien de grote impact van de vaak uiterst vervelende boodschap. De politie vraagt mensen die worden geconfronteerd met een nep telefoontje om zoveel mogelijk informatie over de beller te achterhalen. Noteer bijvoorbeeld het telefoonnummer als er niet afgeschermd wordt gebeld en noteer namen en specifieke gegevens die in het gesprek worden vermeld. Neem vervolgens contact op met de politie.