Waarschuwing ‘niet de weg op te gaan’ blijft van kracht

DELEN
ASSEN – De waarschuwing van Rijkswaterstaat om in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe niet de weg op te gaan blijft van kracht. Het KNMI heeft voor deze provincies een code rood afgegeven.

De ijzel zorgt voor zeer verraderlijke gladheid waardoor al tientallen voertuigen door glijpartijen van de weg zijn geraakt. De situatie zal naar verwachting tot donderdagavond aanhouden.

Weersverwachting en Code rood

Donderdagmiddag trekt een neerslagzone over het land, waarbij het in het noordoosten kan gaan ijzelen of sneeuwen. De gladheid houdt in het noordoosten naar verwachting tot ‘s avonds aan. Daarnaast komen vanavond en vannacht zware windstoten voor in het noordwestelijk kustgebied. Die kunnen volgens het KNMI snelheden bereiken van 90 tot 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vooralsnog om de weg niet op te gaan. De regen die donderdag over het land trekt gaat in het noorden namelijk over in ijsregen, ijzel of sneeuw. Tot 11.00 uur geldt daarom wederom code rood.

IJzel

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.


Facebook Nieuws in Assen


Bowlen in Assen