Weekend Noord-Koreaanse films in Drents Museum

DELEN

ASSEN – Zaterdag 6 en zondag 7 juni is het Weekend van de Noord-Koreaanse film in het Drents Museum. Filmverzamelaar Henry Kuipers laat elke dag om 12.00 en 14.30 uur twee Noord-Koreaanse speelfilms zien. Schuif onder andere aan bij een revolutionaire oorlogsfilm, een bijzonder liefdesverhaal of een avonturenfilm over twee Noord-Koreaanse zussen. Dit unieke filmprogramma geeft in combinatie met de tentoonstelling De Kim Utopie een markant beeld van Noord-Korea.

Blikvanger is de internationale film Comrade Kim Goes Flying. Regisseur Anja Daelemans geeft voorafgaand aan de film een toelichting. De films zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Op zaterdag 6 juni word je om 12.00 uur in de film O Youth! meegenomen in het liefdesverhaal van de geschiedkundige Ki Ho en taekwondo-instructrice Un Gyon. Daarna wordt om 14.30 uur in de revolutionaire oorlogsfilm Wolmi Island het tragische lot van een Noord-Koreaanse militaire eenheid getoond. Vervolgens kan je op zondag 7 juni om 12.00 uur aanschuiven bij de film A Broad Bellflower. Deze film vertelt het verhaal van twee Noord-Koreaanse zussen die hun arme dorp tot een welvarende boerengemeenschap omvormen. Kuipers geeft voorafgaand aan deze drie films een korte inleiding.

Comrade Kim Goes Flying

Het filmweekend wordt op zondag 7 juni om 14.30 uur afgesloten met de internationale film Comrade Kim Goes Flying. De film – genomineerd voor de Asia Pacific Screen Awards en tentoongesteld in verschillende internationale filmfestivals – vertelt het verhaal van de mijnwerker Kim Yong Mi. Zij wil ondanks haar hoogtevrees trapezeartiest worden. In de film werkt ze keihard aan het waarmaken van haar droom. Regisseur Anja Daelemans is zelf aanwezig bij de film en verzorgt de introductie.

Henry Kuipers

De Nederlandse filmverzamelaar Henry Kuipers reisde in 2007 naar Noord-Korea en bezocht daar verschillende gebieden. Na deze bijzondere ervaring verdiepte Kuipers zich tijdens zijn masteropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Noord-Koreaanse cinema. Met zijn thesis Juche als entertainment voor de massa studeerde hij cum laude af.

De Kim Utopie & North Korean Perspectives

Tot en met 30 augustus 2015 zijn de tentoonstellingen De Kim Utopie en North Korean Perspectives te zien in het Drents Museum. De Kim Utopie laat aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea zien. De schilderijen laten zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd geeft het Drents Museum met de fototentoonstelling North Korean Perspectives een alternatieve kijk op het land. De foto’s bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.