Weinig vertier snelle rijders Drentse Fiets4daagse

DELEN

De 49ste Drentse Fiets4daagse is vrijdagmiddag afgesloten met een record aantal deelnemers van 13.300 deelnemers. Een record daar er bijna 1000 fietsers meer waren ten opzichte van de vorige editie.

Voorzitter van de Drentse Fiets4daagse Jan Mastwijk liet dan ook weten tevreden te zijn. Niet tevreden zijn de vele zogeheten ‘snelle rijders’ die weinig vertier hebben beleefd onderweg op bepaalde routes. Zo reed onze verslaggever vier dagen lang de 40 kilometer route vanaf startplaats Assen. “Ik stempelde een paar dagen om 8.30 uur af voor de start, ik kan me dan voorstellen dat er dan niet veel te doen is, dus ging ik rustig op pad met een gemiddelde snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur op de teller. Aangekomen bij een controlepost moest ik enkele dagen de betreffende stempelaars zoeken en waren kraampjes die op de controleposten of pleisterplaatsen stonden veelal niet bemand”, aldus onze sportieve redacteur.

Voorzitter Mastwijk liet vrijdag in de media weten “Fietsen door Drenthe is een belevenis. Je moet gewoon 6 tot 7 uur voor 40 kilometer uittrekken om alles rondom te ondergaan” Mastwijk vind het tevens een hoogtepunt dat er steeds meer activiteiten zijn die rondom de Fiets4Daagse worden georganiseerd”. Hoogste opmerkelijk, want op startplaats Assen laat Alie Klaucke, coördinatrice van de startlocatie weten aan onze verslaggever “Het word ieder jaar minder dat plaatsen iets organiseren”.

Dat dit laatste zo is hebben de vroege en snelle rijders gemerkt onderweg, want er was niet veel te doen. “Zelfs toen ik donderdag eens rustig aan had gereden en de twee pleisterplaatsen van die dag eens rustig had bezocht…een bakje thee heb gedronken en wat fris op de stempelposten, was ik na vierenhalf uur weer terug in Assen bij De Bonte Wever. Ik was er rond 13.00 uur ! Toen was het overgoten deel van de standjes niet bemand of opgebouwd, ook was de muziek nog aan het opbouwen….er was ronduit niets te doen, laat staan wat Mastwijk pretendeert te beleven. Ik maakte in een gesprek met Mevr. Klaucke duidelijk dat ik toch ook betaald had voor dergelijke zaken…haar antwoord was dat ik te snel reed en dat de kosten voor de muziek erg hoog waren en ze dit per uur moesten betalen en daardoor iets later begon”.

Ter info, een normale rit per fiets wordt berekend met een snelheid van 18 km per uur. Een afstand op de Drentse Fiets4daagse van 40 kilometer, kan men verwachten dat men inclusief stempelen na twee a twee en half uur weer terug kan zijn, want onderweg is in de vroege morgen en middag gewoon niets te doen. “Veel word pas na 14 a 15.00 uur georganiseerd, onderweg is het voor sportieve rijders ook drama. Ik heb enkele malen gewoon moet zoeken naar de stempelaars die binnen nog aan de koffie zaten zoals op de laatste dag in Huis ter Heide…en ja daar sta je dan in de regen. Ik haalde op woensdag zelfs de auto in op Kampsheide die de route uitzet, ik kom uit Assen dus weet de weg wel, maar als ik nu uit Utrecht kwam ?  Die mannen moeten gewoon tijdig vertrekken ! Of je nu rustig rijd of snel. Het reglement schrijft voor dat je niet harder mag dan 25 km per uur, daar heb ik me netjes aan gehouden. Toch heb ik op veel plaatsen snauwend gehoord, “Je moet ook niet zo hard fietsen”, maar goed… ik reed binnen de limiet en donderdag zelfs ver en dan ook ver er onder. Ik heb niets beleeft onderweg van de activiteiten en bij terugkomst in Assen. Mijn conclusie is dan ook dat de 4daagse echt is voor de oudere doelgroep en sportieve rijders op 30 en 40 km bijna gediscrimineerd worden, ik heb die dagen vele malen naar mijn hoofd geslingerd gekregen dat ik te hard reed en anders maar niet mee moest doen. Het oubollige karakter van de Drentse Fiets4daagse viert dus nog steeds hoogtij”.