Welbesteed: Dagbesteding als creatief centrum

DELEN

Assen – Naaicursussen, workshops, op maat gemaakte kleding en voorlichtingen geven op scholen over niet aangeboren hersenletsel zijn allemaal projecten die naast de dagbesteding van Welbesteed lopen. Dagbesteding Welbesteed Assen heeft 2 en een half jaar geleden zijn deuren geopend uit onvrede over de bezuinigingen die overal in de zorg plaats vonden en vinden.

Door heel direct zorg te bieden kan er veel bespaard worden en dat komt weer ten goede aan de cliënt. Het feit dat Welbesteed in de afgelopen jaren nog geen enkele klacht heeft gehoord over de geboden zorg is heel bijzonder en zelf vinden ze het ook een bevestiging van het feit dat ze goed bezig zijn.

Naast de dagbesteding echter blijven de ideeën bruisen en borrelen. Die ideeën worden (om op het creatieve vlak te blijven) rond de activiteiten geborduurd en soms met een activiteit verweven. Zo wordt er iedere maandag avond voor beginners en gevorderden naailes gegeven waarbij iedereen aan zijn eigen project werkt. Van rok tot jas, van korte broek tot kinderkleding. Wat men maar wil het “kunnen” leer je onderweg.

Maar er worden ook meerdere keren per jaar leuke creatieve workshops gegeven op de zaterdag middag. Zo worden er tassen gemaakt, bloemstukken, wanddecoratie, sieraden en bijvoorbeeld rare beesten van papier-maché. Onder de naam “Als Gegoten” wordt er kleding op maat gemaakt voor mensen die buiten de confectie maat vallen. Men kan dan met een eigen ontwerp komen of er wordt samen wat ontworpen.

Nu wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een tutu voor een hond. Naast al deze activiteiten wordt er ook nog voorlichting gegeven op scholen over niet aangeboren hersenletsel. Want onbekend maakt onbemind en begrip kweek je het best door met elkaar in gesprek te gaan en kennis en ervaringen te delen.

Doordat er steeds meer creatieve projecten gaan lopen naast de dagbesteding, begint Welbesteed Assen ook steeds meer op een creatief centrum te lijken. Het is niet meer alleen op de cliënt gericht maar ook de buurt/wijk/stad is welkom. Er ontstaat steeds meer een wisselwerking tussen nieuwe en oude ideeën waardoor er steeds meer leuke plannen en producten ontstaan. Nieuwe technieken en materialen vinden gretig aftrek bij cliënt en cursist.

Vaak zijn de nieuwe materialen eigenlijk helemaal niet zo nieuw. Vaak gaat het om tweedehands of worden er spullen gerecycled waardoor het creatief werken en denken wordt bevorderd wat weer heel gezond is voor de cliënt. Door al deze activiteiten blijft de dagbesteding vernieuwen, wordt kennis gedeeld en vergaard, blijft iedereen enthousiast en netwerken vergroot.

Welbesteed Assen blijft zo nog wel even door bruisen want de ideeën zijn nog lang niet op. Informatie over alle leuke projecten zijn bij Welbesteed te verkrijgen.

Website: www.welbesteed.nl
Adres: Venestraat 89, 9402 GK Assen
Telefoon: 0592 – 34 38 26
Email: info@welbesteed.nl

Workshop bladmotief tas