Werkgevers in Assen wacht hoge boetes

DELEN

De nieuwe participatie wet maakt het voor de overheid mogelijk om werkgevers met meer dan 25 fte de verplichting op te leggen om mensen in dienst te nemen met een beperking. Deze nieuwe wetgeving geldt vanaf 1 januari 2015.

Wij koppelen de werknemer die niks kan, aan een werkgever die niks wil !” Harry Haddering

Assenaar Harry Haddering maakt zich al jaren sterk voor beter positie van arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt  en zet zich met veel enthousiasme en passie in om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Dit doet hij niet alleen lokaal maar ook op landelijk niveau. Haddering is regelmatig te gast in Den Haag en spreekt daar veel politici om zo tot nieuwe oplossingen te komen. De 42-jarige Assenaar, die zelf gekluisterd is aan een rolstoel wegens zuurstofgebrek bij de geboorte,  is vanaf 2012 voorzitter van de landelijke organisatie ‘Tooon’ en ‘Wij Zijn De Oplossing”. Deze organisaties hebben de kennis in huis om competenties van mensen met een beperking op een zeer precieze manier inzichtelijk te maken. “De ontwikkelde methode en module behaalde zelfs het sociaal akkoord onder de bijlage werken”, laat Haddering aan Nieuws in Assen weten. “In Utrecht draait het systeem online en nu gemeenten zelf de regie moeten gaan voeren over de participatie wetgeving is het wellicht handig dat Assen ook een dergelijk online platform creëert voor mensen met een beperking, maar dan moet de gemeente nog wel groen licht geven en meewerken”.

Voor het ‘uitrollen’ van een dergelijk systeem is veel geld nodig, maar liefst € 60.000,- “Dit geld moet komen van de gemeente, maar ook partners en grote bedrijven kunnen hierin bijdragen. De gemeente Assen heeft de plicht iets te doen, want vanaf 1 januari kunnen bij de gemeente Assen ruim duizend Wajong-ers uit Assen aankloppen en tegen de gemeente zeggen, zo.. u bent nu verantwoordelijk voor mij en een arbeidsplaats”, vervolgt Harry.

De wet is dan ook drastisch veranderd en verplicht werkgever om mensen met een beperking in dienst te nemen. “Ik zeg altijd maar zo, en dat is niet cynisch of vervelend bedoeld maar…Wij koppelen de werknemer die niks kan, aan een werkgever die niks wil ! En juist dit laatste zijn ze per 1 januari verplicht als ze meer dan 25 fte personeel in dienst hebben. Voor Assen betekend dat per 1 januari 60 mensen kunnen instromen door deze wet”.

Werkgevers die overigens niet aan deze verplichting voldoen wacht een hoge boete. Indien een bedrijf met 25 fte geen werknemers aanneemt begint de boete met € 5.000,- en per 25 fte loopt dit dubbel op. “Vanuit de participatiewet krijgt de werkgever ook een vergoeding per geplaatste werknemer, dat is € 7.500,- voor het eerste jaar, het tweede jaar € 3.750,- en het derde jaar € 1.875,- Werkgevers moeten zich ook goed realiseren dat mensen met een beperking  absoluut kwaliteiten hebben en ja…een blinde postbode is niet handig, maar een blinde kan heel goed met aanpassingen aan de balie zitten bij een bedrijf”, aldus Harry.

De Assenaar wil nog kwijt dat als er werkgevers zijn met vragen of werkplekken zij altijd terecht kunnen bij hem “Ik wil benadrukken dat werkgevers niet moeten afwachten tot ze een boete krijgen. Wij koppelen werkgevers en werknemers graag”.

Wilt u meer informatie of contact met Harry Haddering ?  Klik hier !

Tekst – Foto © Nieuws in Assen.