Werkman en Sandberg bij Vanderveen Assen

DELEN

ASSEN – Met drie lunchvoordrachten ‘Kadetje Cultuur’, zal de komende weken door Stichting Werkman 2015 aandacht worden besteed aan twee oud-Assenaren die van groot belang zijn voor de Nederlandse kunstgeschiedenis: Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) en Willem Sandberg (1897-1984). De voordrachten-met-lunch zullen worden gegeven op drie zaterdagen, van 12.00-13.45 uur, in de Buningzaal van Warenhuis Vanderveen te Assen (hoogste etage, naast Kunstcafé Samalas).

* Zaterdag 18 april: Jikke van der Spek over ‘Werkman en de vernieuwingen in zijn kunst’
* Zaterdag 2 mei: Max Arian over ‘Werkman, Sandberg en Assen’
* Zaterdag 16 mei: Anneke de Vries over ‘Werkman en de oorlogsjaren’

Willem Sandberg

Willem Sandberg woonde zijn vormende jaren, van zijn 7e tot zijn 20e levensjaar, aan de Beilerstraat in Assen (afbeelding). Hij leerde te Elp tekenen en schilderen van Louis Albert Roessingh. Hij trouwde met zijn vroegere wiskundelerares van het Asser gymnasium. Als directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum verwierf hij internationale faam.

sandberg

Hendrik Nicolaas Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman woonde als jongetje, na het overlijden van zijn vader, met moeder en broertje enige tijd in Assen. Zijn grote bekendheid verwierf hij als Groninger kunstenaar-drukker. Kort voor de Bevrijding in 1945 werd hij door de nazi’s gefusilleerd. Ter herdenking werd onlangs het kloeke boek ‘Werkman – Leven en Werk’ gepubliceerd.

Kadetje Cultuur

Voordracht met lunchbuffet plus vrijkaart voor het Drents Museum. Entrée € 12,50 p.p per voordracht. Reserveren via kadetjecultuur@vanderveen.nl of bij Kunstcafé Samalas (hoogste etage Warenhuis Vanderveen Assen).