Wethouder Vlieg reikt duizendste energieadvies uit

DELEN

Op 19 augustus om 16.00 uur ontvangt Sacha Gans uit Assen het duizendste energieadvies uit handen van milieuwethouder Harmke Vlieg. Het energieadvies is een van de belangrijkste instrumenten van de gemeente Assen om inwoners te stimuleren hun energiegebruik omlaag te brengen. Met het duizendste advies is inmiddels een kleine 20% van de inwoners in bestaande woningen bereikt.

”Assen kiest voor het gratis energieadvies omdat met name in bestaande woningen nog veel energiewinst valt te behalen.” Gemeente Assen

In 2012 is de gemeente begonnen met het aanbieden van gratis energieadviezen. Bewoners van woningen die voor 1996 zijn gebouwd kunnen een waardebon van 250 euro aanvragen voor een energieprestatieadvies. Aan de hand van dit advies zien zij in één oogopslag welke investeringen voor hen het meest lonend zijn. Het kan gaan om woningisolatie of het zelf opwekken van energie. Vervolgens krijgen zij begeleiding bij het kiezen van de maatregelen en een leverancier.

Assen kiest voor het gratis energieadvies omdat met name in bestaande woningen nog veel energiewinst valt te behalen. Zo zijn er nog veel bestaande woningen zonder muur- of dakisolatie of dubbel glas. Met het isoleren van bestaande woningen wil de gemeente het totale energiegebruik en de uitstoot van CO2 verder terugdringen.

Veel inwoners hebben inmiddels gebruik gemaakt van de mogelijkheid een gratis energieadvies aan te vragen. In toenemende mate organiseren inwoners zich per straat of zelfs per buurt om gezamenlijk met energiebesparing aan de slag te gaan. Zo zijn er al succesvolle initiatieven geweest in Assen Oud Zuid, Amelterhout en de wijk Lariks.

Het aanbieden van een gratis energieadvies past volgens wethouder Vlieg uitstekend bij het motto van het college: niet zorgen voor, maar zorgen dat. ‘Met het advies stimuleren we inwoners om initiatief te nemen. Het advies geeft ze inzicht in alle mogelijkheden inclusief voordelen en kosten. Het is vervolgens aan hen om te zorgen dat hun energierekening daadwerkelijk omlaag gaat. Voor hen zelf maar zeker ook voor de generaties die na hen komen.’