Wildlands Adventure Zoo Emmen opent vrijdag haar deuren

DELEN
ASSEN – Vrijdag 25 maart aanstaande, Goede Vrijdag, is het zover. Wildlands Adventure Zoo Emmen opent haar deuren voor het grote publiek. Deze week is de verkoop van abonnementen begonnen. Van de miljoen bezoekers die Wildlands dit jaar hoopt te begroeten zullen ook veel inwoners van Assen hun weg weten te vinden naar Emmen.

Wildlands Adventure Zoo Emmen, met recht een heel goed gekozen naam, want een belevingspark is het zeker geworden. Van een oppervlakte van 11 hectare op de vorige locatie ,waar het nog gewoon Dierenpark Emmen was, naar een oppervlakte van 22 hectare. Een vergelijking trekken met het vorige park in Emmen heeft geen enkele zin, die is er namelijk niet. Ja, natuurlijk zijn er dieren van het Dierenpark verhuist naar Wildlands en zijn er bomen, planten, struiken, rotsen, stenen meegegaan naar de nieuwe locatie, maar alles heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Na het passeren van de toegangspoortjes kwamen we terecht op het grote Kompasplein. Het Kompas is een regelmatig terugkerend onderdeel van Wildlands. Vanaf daar kan er vertrokken worden naar Jungola, naar de Serenga of naar de Nortica. Drie verschillende thema’s, drie verschillende ontdekkingsreizen.

Wij beginnen onze ontdekkingsreis in Jungola. Hier wordt het verhaal verteld van Jim, de vogelaar die tijdens zijn zoektocht naar een zeldzame vogel is neergestort met zijn vliegtuig. Al wandelend kwamen we via paden, die verdacht veel lijken op zandpaden, maar in werkelijkheid toch echt van beton zijn, terecht in de vlindertuin.

Vlindertuin Widlands Emmen

Honderden vlindersoorten hebben hier weer hun intrek genomen. De kas wordt gedeeld met diverse vogelsoorten, je hoort ze wel maar ze vinden is een stuk lastiger. Maak dan ook vooral gebruik van de diverse zitplaatsen die gecreëerd zijn om rustig alle vogels en ook apen te ontdekken. Dit verblijf is vanzelfsprekend een grote kas met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook kunnen de dieren genieten van de zonnestralen. Het dak laat namelijk de UV-stralen van de zon gewoon door. Hun verblijf is daarmee zeer realistisch in vergelijking met hun oorspronkelijke omgeving.  Niet alleen kan er gewandeld worden in Jumbola, ook klimmen en klauteren is mogelijk en als klap op de vuurpijl kan Jungola ontdekt worden door de Rimbula Rivier te bevaren.

Na deze ontdekkingsreis is daar weer het Kompas. Opnieuw kan er een richting bepaald worden en nu valt de keuze op Serenga. Hier leren we Momma Dunia kennen. Zij was een ranger en heeft gedurende haar leven voor de dieren en natuur gezorgd. De Serenga is het leefgebied van onder andere leeuwen, giraffes, nijlpaarden.

Lion King Wildlands Emmen

Vandaag was het de dag dat de leeuwen hun buitenverblijf voor het eerst mochten ontdekken. De leeuw heeft zijn troon ontdekt. Op de bovenste rots van een rotsenpartij heeft hij uitzicht over de gehele savanne. Hij kijkt waakzaam om zich heen en lijkt de hele omgeving goed in zich op te nemen. Zijn troep leeuwinnen houden zich wat meer op de achtergrond en wachten misschien wel op het seintje van de grote baas dat het terrein goed is gekeurd. De dierenverzorgster van de leeuwen laat weten dat hij vooral de kameel met het jong goed in de gaten heeft gehouden. Toen het jong van het kameel ging drinken kwam de leeuw even van zijn troon af. Dus wat blijkt, leven in gevangenschap haalt het instinct niet uit het dier. Dat de dieren in Wildlands het goed hebben blijkt wel uit het feit dat de troon van de leeuw verwarmt wordt. Alle dieren van de Savanne zijn immers een warm klimaat gewend. Door aan dat feit ook aandacht te geven worden de dieren gestimuleerd om buiten te leven en ons, bezoekers, de kans te geven toe te kijken hoe zij zich door de dag bewegen. Om dat nog veel beter te zien is er de mogelijkheid om een trucksafari over de savanne mee te maken.

De Serenga leidt ook weer naar het Kompas. Vanaf daar nemen we de derde expeditie en komen we terecht op de Nortica. Vanaf het Poolstation worden er allerlei dieren geobserveerd. De pinguïns, ijsberen en zeeleeuwen is maar een kleine greep uit de bewoners van dit deel van Wildlands. Een onderzoeksstation is ingericht en we maken kennis met de Poolexpeditie. Deze expeditie kan beleeft worden door mee te gaan met het onderzoeksvoertuig. Deze expeditie leidt onder het 3 meter dikke pakijs door.

Pinquins Wildlands Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen is inderdaad geen dierenpark. Het is een belevingspark waar je kennis maakt met de natuur en dieren die daarin leven. Alle dieren hebben meer dan genoeg leefruimte en hoeven zich niet te vervelen in hun nieuwe leefomgeving. Waar de bezoekers de dieren kunnen bekijken en bewonderen, zo kunnen de dieren de bezoekers observeren en volgen. Daar waar de dieren even flauw zijn van al die mensen kunnen ze zich terugtrekken zodat ze de bezoekers even niet meer hoeven te zien. Die plekjes zijn echter zo geplaatst dat de bezoekers nog steeds waar voor hun geld krijgen en de dieren kunnen blijven volgen.

Emmen heeft een waardevolle publiekstrekker binnen de stadsgrenzen. Echter wanneer je Wildlands betreed kom je in heel andere wereld terecht en kun je in een dag de hele wereld rondreizen.

  • Complete fotoserie? Zie ons Facebook account!


2Divorce Assen


Bowlen in Assen