De heer Willem van de Vrede benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

DELEN

Assen – Niets vermoedend was Willem van de Vrede zaterdag 3 februari aanwezig in de Jozefkerk. Hij en met hem de vrijwilligers, die zich voor de restauratie van het van Dam Orgel hadden ingezet, zouden getrakteerd worden op een orgelconcert door Johan Gerkes. Maar de inzet van Willem Jacob van de Vrede werd extra gewaardeerd. Hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding.

Deze feestelijke bijeenkomst kreeg namelijk een onverwachtse wending toen wethouder Albert Smit van de gemeente Assen het spreekgestoelte beklom. Hij richtte zich tot de vrijwilligers die zich hadden ingezet voor het Orgel. Maar in zijn toespraak richtte hij zich meer en meer tot Willem v.d. Vrede. En zo werd duidelijk waarom het koning Willem Alexander had behaagd om Willem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gepassioneerde vrijwilliger
Willem v.d. Vrede begon zijn kerkelijk vrijwilligers werk in de wijkgemeente Vredeveld. Vanaf halverwege de jaren negentig zette hij dit voort in de wijkgemeente Holt Esch / Jozefkerk. Hij was ouderling, jeugdouderling, en lid van het College van Kerkrentmeesters. In 1978 richtte hij het interkerkelijk Gospelkoor El Elohim op en was tot 1985 voorzitter. Wethouder Smit had in een vorige en huidige functie nauw samen gewerkt met Willem v.d. Vrede, die toen nog in dienst was van de politie. Hij had Willem leren kennen als iemand die praktisch, betrouwbaar, nauwgezet was. “Met Willem was het uitstekend samenwerken. Mede door zijn gepassioneerde inzet, was ik als wethouder verplicht aandacht te blijven schenken aan het monument Jozefkerk.”

Van Dam Orgel
De laatste jaren had Willem v.d. Vrede zich vooral ingezet voor het gebouw Jozefkerk en het Van Dam Orgel. Hij was mede-initiatiefnemer en adviseur van de Stichting Sociaal Culturele Activiteiten van de Jozefkerk. De stichting die zich tot nu toe vooral heeft bezig gehouden met de organisatie en de geldwerving van de restauratie van het Van Dam Orgel.
“Willem v.d. Vrede heeft deze onderscheiding meer dan verdiend.” De aanwezigen waren het eens met deze lovende woorden van wethouder Smit en onderstreepten dit met een luid applaus. Deze waardering werd afgerond met een spetterend concert op het orgel, waarvoor Willem zich zo had ingezet.

Tekst: de heer B. Wiegman
Foto: M. Babtist