Win twee vrijkaarten voor het Gevangenismuseum Veenhuizen

DELEN

ASSEN – Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu.

Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd.

Nieuwe expositie Gevangenismuseum Veenhuizen

Op 24 maart j.l. opende het Gevangenismuseum de nieuwe vaste presentatie over de geschiedenis van dit unieke dorp. De expositie vertelt over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Een verhaal over tucht en discipline, wezen en paupers, ambtenaren en gedetineerden. Over idealen en de weerbarstige werkelijkheid.

Het gevoel van gevangen zijn

Het gevoel van gevangen zijn, beleven hoe ‘bajesklanten’ vroeger leefde binnen de muren van de gevangenis en hoe het er heden aan toe gaat. Een bezoek brengen aan dé voormalige gevangenis De Rode Pannen die tot 31 maart 2008 werd gebruikt voor gevangenen die in andere gevangenissen niet of zeer moeilijk te handhaven waren. Het complex telt 46 cellen, waarvan zes voor tweepersoonsgebruik.

Onder de gevangenen die hier verbleven waren ‘meesterkraker’ Aage Meinesz, Ferdi Elsas (ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn) en Willem Holleeder.

‘Vrij’ kaarten

Nieuws in Assen geeft twee vrijkaarten weg voor een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wat moet u daarvoor doen? Like Nieuws in Assen op Facebook en plaats onder het bericht op Facebook waarom u de kaarten zou willen winnen. De origineelste reactie heeft de twee vrijkaarten verdiend.