Winkelleegstand zal komende maanden weer oplopen

DELEN
ASSEN – In 2015 is de leegstand in Nederland niet toegenomen en dat is opmerkelijk. Na een turbulente start begin vorig jaar met faillissementen van onder anderen Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman, is het verder in 2015 redelijk rustig gebleven. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Locatus dinsdag heeft gepubliceerd.

De aantrekkende economie zorgde voor een toename van de consumentenbestedingen in de winkels. Gevolg was dat na stijging van de winkelleegstand in het eerste kwartaal, de leegstand in het volgende kwartaal voor het eerst sinds 10 jaar niet meer toenam.

Winkelleegstand

Onderzoeksbureau Locatus verwacht dat de leegstand in de Nederlandse winkelstraten de komende maanden weer zal oplopen door de faillissementen die de afgelopen weken werden uitgesproken. Hoe hard de leegstand oploopt, is afhankelijk van een eventuele doorstart van V&D en Macintosh Retail Group.

In de tweede helft van het jaar nam de leegstand verder af zodat uiteindelijk op 1 januari 2016, de leegstand 7,4% is. Dat is 0,1% lager dan begin 2015. Het totaal aantal leegstaande panden nam af, van 16.755 aan het begin van 2015, naar 16.562 nu. In de 17 grootste stedelijke centra daalde de leegstand van 7,2% begin vorig jaar naar 6,9% nu, terwijl in de centra van middelgrote steden de leegstand oploopt van 11,6% naar 11,9%.

In de wijk- en buurtcentra loopt de leegstand ook terug, van 8,6% naar 8,1%. Verder krabbelen de meubelboulevards uit het dal. Hier loopt de leegstand, na jarenlange toename, terug van 9,4% naar 9,3%.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen