Winter Endurance TT Circuit Assen ‘Het wordt kielekiele’

DELEN

ASSEN – Voor het eerst zal zondag 1 februari op het TT Circuit van Assen een winter endurance voor tourwagens worden verreden. Aan de start van deze ‘5 Uur van Assen’ winterrace zullen zo’n veertig wagens in diverse divisies van start gaan. Gezien het aantal een pracht spektakel op het TT Circuit van Assen.

“ Als we de sneeuw op de baan weg gaan vegen dan ontstaan er sneeuwranden. Die ontdooien minder snel, maar als er resten blijven liggen is dit ook gevaarlijk indien we wel kunnen gaan rijden” Peter Grondel (ACNN)

Onzekerheid

Het winterweer van afgelopen nacht heeft het TT Circuit echter in een ‘winter wonderland’ verandert. Of de ‘5 Uur van Assen’ nu nog wel plaats kan vinden vroegen we aan organisator Peter Grondel van de ACNN (Autosport Competitie Noord Nederland). “Het wordt kielekiele! Vanmorgen lag de baan onder een dikke laag sneeuw. We hebben toen enkele rondjes over het circuit gereden. Hierdoor ‘dikt’ de sneeuw aan en bespoedig het proces van de dooi. Het circuit ligt momenteel mooi in de zon, alleen de pitstraat niet, maar die kunnen we altijd nog schoon vegen. Als we de sneeuw op de baan weg gaan vegen dan ontstaan er sneeuwranden. Die ontdooien minder snel, maar als er resten blijven liggen is dit ook gevaarlijk indien we wel kunnen gaan rijden”, aldus Grondel.

De weersverwachting voor vrijdag op zaterdag voorspelt ook winters weer. In de nacht zijn er nog enkele winterse buien mogelijk en de temperatuur daalt naar rond het vriespunt. “We kijken het aan tot zaterdagmiddag 14.00 uur. Dan valt de beslissing of de ‘5 Uur van Assen’ zondag wel of niet doorgaat”, aldus Grondel.

Nederlandse toppers

Als de winterrace doorgaat zondag, zal ook de Nederlandse topper Cor Euser van start gaan in een BMW. De Brabander start in een BMW en zal daarmee alles uit de kast halen zo hoog mogelijk te eindigen. Euser geldt als een geroutineerd toerwagencoureur en heeft al vele endurance wedstrijden gereden. Ook Jasper van den Heuvel komt aan de start, de man die niet alleen op het asfalt snel is, maar ook in rally’s actief is. Zo heeft hij al enkele malen deelgenomen aan de Dakar Rally. Verder komen bekende coureurs uit de ACNN-races aan de start, zoals de nog maar 16-jarige Jorn Boertien uit Elim, die samen met Coen Pronk (Veendam) in de lichte klasse tot 1000cc zal acteren.

De ‘5 Uur van Assen’ start op 1 februari om 12.00 uur en vijf uren later worden de coureurs afgevlagd. In de ochtenduren, om 10.00 uur, kunnen de equipes een uur trainen. De toegang tot de ‘5 Uur van Assen’ is gratis en bezoekers hebben ook vrij toegang tot de paddock, waar ook de auto geparkeerd kan worden.

Foto: TT Circuit Assen