Workshop ‘En plein air’ schilderen in Drents Museum‏

DELEN

ASSEN – Op zondag 4 oktober organiseert het Drents Museum de workshop ‘En plein air’ schilderen. Na een rondleiding door de tentoonstelling The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900 ga je met kunstschilder Joost Doornik op pad in de omgeving van Assen.

De workshop vindt plaats van 10.00 uur tot 16.00 uur en kost € 67,50 per persoon. De prijs is inclusief entree, rondleiding (voor openingstijd) door de expositie, lunch én schildermaterialen. Reserveren is noodzakelijk via boekingen@drentsmuseum.nl (vol = vol).

‘En plein air’ schilderen

In 1841 vond de Amerikaan John Goff de verftube uit. Dankzij het afsluitbare cilindertje op de tube was het mogelijk ‘en plein air,’ oftewel buiten te gaan schilderen. De Glasgow Boys waren hem zeer dankbaar, want ‘The Boys’ gingen graag met de schildersezel naar buiten om te schilderen. Tijdens de workshop ‘En plein air’ schilderen ervaar je hoe het is om een kunstwerk te maken terwijl de wind om je heen waait en de zon op je hoofd schijnt.

Joost Doornik

Joost Doornik is al vele jaren werkzaam als kunstschilder. Hij staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. Zijn specialisme is perspectief tekenen en landschappen schilderen. In 1989 studeerde hij af aan de ABK Minerva. Hij is mede oprichter van Galerie Doornik & Schelfhout en docent op de Klassieke Academie in Groningen.

The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900

Aan de hand van meer dan 80 schilderijen en 40 werken op papier presenteert het Drents Museum een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen rond 1900: de Glasgow Boys. Eind 19de eeuw kwam het werk van deze groep jonge Schotse schilders, waaronder James Guthrie, George Henry en John Lavery, tot bloei. De schilders van het Franse impressionisme, Barbizon en de Haagse School vormden een belangrijke inspiratiebron voor deze schildersgroep. Nu voor het eerst in honderd jaar is een groot overzicht exclusief gewijd aan de Glasgow Boys buiten Groot-Brittannië te zien.