WZA blijft bereikbaar met de bus door inzet golfkarren

DELEN

Assen – Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en gemeente Assen starten vanaf maandag 1 mei een gratis pendeldienst met golfkarren vanaf de tijdelijke bushalte aan de Beilerstraat naar de hoofdingang van het WZA.

De golfkarren gaan een klein jaar dienst doen tijdens de tweede fase van de bouw van de Overcingeltunnel en de aanleg van Stadsboulevard Zuid. Stadsboulevard Zuid is de reconstructie van de Overcingellaan en Europaweg-Zuid. Aannemer Sallandse BV voert het werk uit. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer op de Europaweg Zuid alleen van zuid naar noord rijden, over één rijbaan. Deze eenrichtingssituatie gaat half mei in.

Hoofdingang WZA blijft bereikbaar
De hoofdingang en parkeerterreinen van het WZA zijn normaal bereikbaar voor auto’s. Het vertrekkende verkeer vanaf het ziekenhuis wordt vanaf half mei terug geleid via de tijdelijke omleidingsroute Port Natalweg/Beilerstraat. De streekbussen en de Cityline volgen al per 1 mei deze route. Busreizigers naar het WZA stappen de komende periode uit aan de Beilerstraat en kunnen vanaf daar gebruikmaken van de golfkarren om zich naar de hoofdingang van het ziekenhuis te laten rijden.

Enthousiaste vrijwilligers
Het WZA heeft ruim twintig vrijwillige chauffeurs geworven om de golfkarren te besturen en de bezoekers van het WZA te begeleiden. Maandagochtend was de officiële start van de service die het WZA biedt aan haar bezoekers. Harmke Vlieg: “Het is geweldig dat er zoveel mensen bereid zijn om dit te gaan doen. Het is een mooi stukje samenwerking bij dit hele grote project. Daar zijn wij ook heel erg blij mee en ik ga dan ook de sleutels overhandigen”. Vervolgens kreeg hoofd Hotelzaken Janet van der Veen de twee sleutels van de golfkarren aangereikt.

Inzet golfkarren
Volgens Janet van de Veen heeft het WZA samen met de gemeente gekeken hoe ze de overlast, die het bouwen aan de FlorijnAs met zich meebrengt, tot een minimum kunnen beperken. “Eigenlijk hebben wij dat op een relatief eenvoudige manier, maar wel een heel klantvriendelijke manier, vorm gegeven. We overbruggen de afstand van de Beilerstraat naar de hoofdingang van het WZA met golfkarretjes. En met onze nieuwe ploeg, jullie, zeer enthousiaste vrijwilligers heb ik begrepen, gaat het ons zeker lukken. Ik heb gezien dat jullie met groot enthousiasme en veel plezier aan deze nieuwe taak willen beginnen. Jullie hebben proef gedraaid, jullie zijn goed ingewerkt. Jullie zien er fantastisch en herkenbaar uit in jullie nieuwe jassen. Dus jullie zijn met elkaar gewoon goed voorbereid op deze nieuwe taak. Ik wens jullie dan allemaal heel erg veel succes”.

Harmke Vlieg en Janet van de Veen maakten vervolgens het eerste officiële ritje met de golfkar. Vrij snel na dit ritje meldde zich de eerste passagier van de dag. En zo vertrok de golfkar richting Beilerstraat en de bushalte aldaar. Eén van de vrijwilligers vertelt dat hij momenteel zonder baan zit. Vrijwilligerswerk doen vindt hij belangrijk. “Het houdt mij een beetje tussen de mensen. Je praat met mensen. Ik kan ook niet beloven dat ik hier het hele jaar loop, maar aan de ene kant hoop ik van wel”. Een enthousiaste vrijwilliger dus. “Je kunt ook iets betekenen, dat vind ik belangrijk. Ik mag graag bezig zijn”.

De vrijwilligers werken in dagdelen; 08:00 tot 12:30 / 12:30 tot 17:00. Ieder dagdeel zijn er drie mensen aanwezig zijn. Eén vrijwilliger bij de hoofdingang en twee chauffeurs voor de beide golfkarren. Het is de bedoeling dat de chauffeurs een soort gastheer op de parkeerplaats zijn. Men kan dus ook naar de auto gebracht worden. De gemeente faciliteert en het WZA regelt de vrijwilligers. De eerste paar dagen loopt er iemand van het WZA mee, daarna gaan de vrijwilligers zelfstandig op pad. Ze hebben drie avonden geoefend, “dus het moet goedkomen” aldus Hugo, medewerker van de receptie. De receptie is altijd het aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Coördinator vrijwilliger is Anco Bierman. Anco nam ook het eerste ritje met Harmke Vlieg en Janet van de Veen voor zijn rekening.

Volgens Hugo moeten de chauffeurs open zijn en gezellig. Dat is belangrijk voor een gastvrije gevoel; “We hebben eigenlijk alleen maar leuke mensen en daar zijn wij heel erg blij mee”.

Foto’s/ Tekst: M. Babtist