WZA neemt nieuwe CT-scanner in gebruik

DELEN
ASSEN – Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft medio januari een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen. Om dat te vieren kreeg de eerste patiënt die met de scanner werd onderzocht, een bos bloemen.

De CT behoort tot de nieuwste generatie scanners en biedt de meest innovatieve technologie voor medische beeldvorming. Een groot voordeel van de nieuwe scanner is dat hij veel minder röntgenstraling produceert.

Innovatieve technologie

De nieuwe CT-scanner is een direct resultaat van het technologiepartnership dat het WZA in mei vorig jaar afsloot met de Koninklijke Philips NV. Daarmee is het WZA de komende tien jaar verzekerd van de meest innovatieve technologie voor medische beeldvorming. Tegelijkertijd kan de hoeveelheid röntgenstraling fors verminderd worden (tot wel 83% voor sommige onderzoeken) zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Minder straling is voor alle patiënten belangrijk maar vooral voor jongvolwassenen en voor patiënten die langdurige en complexe ingrepen moeten ondergaan of die vaker moeten terugkomen voor onderzoek en behandeling. “Kwaliteit en veiligheid nemen daardoor toe”, aldus radioloog Van der Neut van het WZA. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen worden jaarlijks ongeveer 9500 CT-scans gemaakt.

Wat is een CT-scanner?

Een CT-scanner (Computer Tomogram) maakt 2D- en 3D-weergaven van zowel botten als weke delen in het lichaam. Dit gebeurt door een röntgenbuis in een spiraalvormige beweging rond het lichaam van de patiënt te laten draaien. Tijdens zo’n serie omwentelingen rond het lichaam worden er opnamen in ‘plakjes’ gemaakt. Een computer verzamelt de ‘opnameplakjes’ van het gescande gebied (of van het hele lichaam) en voegt ze bijeen tot een 360-gradenopname.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen