Yvonne Kroonenberg taakstraf in Hotel de Jonge Assen

DELEN

ASSEN – Vorig jaar april publiceerde HP/De Tijd een interview met Yvonne Kroonenberg. In dat interview werd de schrijfster gevraagd naar haar smaak op cultureel gebied, maar gaf hierin ook haar mening over inwoners van de Drentse hoofdstad Assen.

Kroonenberg was destijds in Assen en deed daarbij ook de prijsvechter Action aan. In het interview met HP/De Tijd zegt ze daarover: ,,Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action…mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen”.

Hoofdredacteur Edwin van Sas van HP/De Tijd liet vorig jaar, een dag na de publicatie van het interview, weten dat er tegen Kroonenberg aangifte gedaan zou zijn. Dit op basis van artikel 137C en D. De artikelen omschrijven een persoon die zich in het openbaar, mondeling of schriftelijk, opzettelijk uitlaat over een groep mensen wegens hun afkomst, godsdienst of levensovertuiging, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen.

Ludieke taakstraf Yvonne Kroonenberg bij Hotel de Jonge Assen

Kroonenberg trok hard van leer in het interview: ,, Ik probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren” en “Iedereen noemt zich maar mens tegenwoordig”.  Van al deze uitlatingen heeft Kroonenberg spijt betuigt. Om dit kracht bij te zetten zal de schrijfster zaterdag 14 maart vanaf 17.00 uur het personeel in Hotel de Jonge komen versterken en meelopen in de bediening als een ‘ludieke taakstraf’.

Yvonne Kroonenberg zal later die avond gast zijn op het Boekengala15 in Bibliotheek Assen.