Zes nieuwe bruggen over Het Kanaal Assen

DELEN

Zes nieuwe bruggen over Het Kanaal Assen

Voor het project BlauweAs legt de gemeente Assen komende jaren zes nieuwe bruggen aan over Het Kanaal. Vandaag is de uitslag bekend gemaakt van de aanbesteding van de fietsbruggen ter hoogte van de Venestraat en Oude Molenstraat. De beoordelingscommissie heeft gekozen voor de bruggen van de firma Jansen Venneboer uit Wijhe. De Asser architect Frans Beune tekende het ontwerp. Het gekozen ontwerp voldeed het beste aan de gestelde aanbestedingscriteria op het gebied van prijs, techniek, ontwerp en inpassing in de omgeving. De gunning heeft nog een voorlopige status en wordt na de bezwarentermijn definitief.

De bruggen passen, volgens de beoordelingscommissie, goed in de stedelijke omgeving.  Diverse details van de brug leggen een mooie relatie met de historische context van Assen. Door de draaitechniek blijft er een mooi zicht op het water, ook als de brug open is.

De architect zegt zelf over het ontwerp:  “De twee fietsbruggen over Het Kanaal zijn vormgegeven als slanke, transparante stalen draaibruggen. Een eigentijdse stalen draaibrug refereert aan de houten draaibruggen die in 1861 en 1885 in het verlengde van Venestraat en Molenstraat zijn aangelegd. Door deze knipoog naar het verleden te maken, krijgen de beide oversteken over Het Kanaal een historisch bepaalde, eigen identiteit. Ook vanuit de functionaliteit en de duurzaamheid verdient een draaibrug de voorkeur. Voor het open en sluiten hoeft geen massa in de hoogte te worden verplaatst. Dit betekent een zeer laag energieverbruik”.

De aanleg van de bruggen start in 2014.