Zitvolleybal bij Sudosa/Bartje in Assen

DELEN

ASSEN – Al jaren wordt er in Assen zitvolleybal gespeeld. “Zitvolleybal, wordt dat in een rolstoel gespeeld?” Dat is één van de veelgehoorde vragen die mensen stellen als je ze vertelt dat je zitvolleybal speelt. “Nee, je zit niet in een rolstoel, de kracht van zitvolleybal is dat het juist beoefend kan worden met niets anders dan jezelf en teamgenoten”. Het is een dynamische, snelle sport en een echte teamsport.

Zitvolleybal is een variant van de zaalsport volleybal. Het wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers. De spelregels zijn grotendeels gelijk aan zaalvolleybal met een heel belangrijke toevoeging: een speler moet tijdens het spelen van de bal contact hebben met de vloer met het zitvlak of enig deel van de romp. Hierdoor is dit spel bij uitstek geschikt voor mensen met een fysieke beperking aan één of beide benen.

In 2006 heeft Sudosa/Bartje onder leiding van trainer/coach/speler Rein Lammers nog om het landskampioenschap gespeeld en behaald!. Daarna hebben heeft het team mee gedaan in de Europa Cup. Diverse spelers hebben in de laatste jaren nog mee gedaan in de nationale teams aan de Paralympics in o.a. Beijing en Londen. Iedereen die niet kan staand volleyballen kan zitvolleybal spelen. Er kunnen volleyballers mee doen met een blessure aan enkels of knieen, mensen met een (dubbele) beenamputatie, mensen met chronische ziekten zoals MS en dystrofie, met een gedeeltelijke dwarsleasie. Mensen met verschillende handicaps, die wel het bovenlichaam goed kunnen gebruiken en een goede balans hebben, kunnen dus meedoen. In Nederland mag iedereen met of zonder handicap meedoen, internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de handicap.

In het Noorden van Nederland zijn er zitvolleybal clubs in Sneek en Assen. Verder weg zijn er clubs in o.a. Apeldoorn, Mill, Leersum, Almere. De hoeveelheid spelende leden bij Sudosa/Bartje is door verhuizing en het stoppen van spelers/speelsters drastisch gedaald. Vorig jaar is er helaas geen competitie gespeeld en voor het komend seizoen gaat dat er weer op lijken.

Voor spelers en speelsters (zowel gehandicapt als niet-gehandicapt), die belangstelling hebben: kom eens een keer kijken op een woensdagavond in de Sporthal de Timp in Assen van 20.00 uur – 21.30 uur (vanaf 19 augustus weer) of vraag informatie op bij Janny Warnders (email: janny.warnders@hotmail.nl)

Sudosa/Bartje wil graag weer competitie spelen en wil een ieder graag uitnodigen om te komen kijken en/of mee te doen.