Zomertijd in aantocht, Rokjesdag en Lentekriebels

DELEN
ASSEN – Volgend weekend, in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart, gaat de klok om 02.00 uur weer een uur vooruit. De zomertijd gaat deze dag in.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober, 29 oktober om precies te zijn.

Zomertijd in aantocht

Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ‘s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ‘s avonds donker.

Wie heeft de zomer- wintertijd bedacht?

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van de zomer- wintertijd is de Londense aannemer William Willett.

Willett was een Britse uitvinder en voorvechter van het invoeren van de zomertijd in het Verenigd Koninkrijk. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Chislehurst en was aannemer. In 1907 publiceerde hij op eigen kosten het pamflet The Waste of Daylight, waarin hij voorstelde in april de klok tachtig minuten vooruit te zetten en in september weer terug, om zo ‘s avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.

In 1908 kreeg hij in het Britse parlement steun voor zijn idee. Ook Winston Churchill promootte Willetts idee. Willett maakte het niet meer mee dat de zomertijd wettelijk ingevoerd werd. Hij stierf in 1915 op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van griep en werd begraven op het kerkhof van de Sint Nicolas-parochie. Een jaar later werd door zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk de zomertijd ingevoerd. In sommige staten van de Verenigde Staten begint de zomertijd iedere tweede zondag van maart.

Begin van de lente

De lente begint iets eerder dan de zomertijd. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat met het verzetten van de tijd ook de lente begint. Echter de astronomische lente begint dit jaar op zondag 20 maart om 05.30 uur.

Rokjesdag en Lentekriebels

Rokjesdag is de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding zoals een korte rok zou dragen, blote benen en geen panty’s en dergelijke, doorgaans midden april. Voor Rokjesdag is geen specifieke datum ingesteld.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen