Zoni Weisz: In Assen verloor ik alles wat me dierbaar was

DELEN
ASSEN – Zondagmiddag hield de 78-jarige Zoni Weisz een lezing in Kamp Westerbork waar het gezin Weisz terecht was gekomen na een razzia door de nazi’s. Tevens presenteerde Weisz zijn boek ‘Zoni, de vergeten Holocaust’.

Een boek over een leven dat hij op een haar na niet had geleefd. Als zijn tante uit Vorden hem op 15 mei 1944 niet had meegenomen om een paar dagen bij haar te logeren, was hij net als de rest van zijn gezin op 16 mei opgepakt in hun huis in Zutphen en afgevoerd naar Westerbork.

Zoni is door toeval ontsnapt aan de razzia op 16 mei 1944 in Zutphen waar het gezin Weisz woonde aan de Laarstraat. Terwijl hij uit logeren was, werden zijn ouders, zusje en broertje naar kamp Westerbork gebracht. De 7-jarige Zoni dook onder met zijn tante in een oude melkfabriek in het Achterhoekse Beltrum, maar werd drie dagen later gepakt en moest zich melden op station Assen.

Station in Assen

Op het perron van Assen verloor Zoni Weisz als jongen van 7 jaar oud alles wat hem dierbaar was. Aan de ene kant van het perron stond de trein waarin zijn ouders, twee zusjes en broertje in beestenwagons waren gestopt. Die ging naar Auschwitz. Aan de andere kant stond de personentrein naar Zwolle op het punt te vertrekken. Een ‘goede’ politieagent, mogelijk lid van het verzet, duwde Zoni met zijn tante naar de personentrein. Hij zou op een teken zijn pet afdoen en dan moesten ze hollen voor hun leven. Terwijl hij zijn vader hoorde roepen: “Moezla, zorg goed voor mijn jongen’, sprongen Zoni en zijn tante Moezla in de trein naar Zwolle en ontsnapten ze aan de gaskamers van Auschwitz. “Het is het laatste wat ik van ze gezien heb.”

Vergeten Holocaust

“De vergeten Holocaust”, zo noemt Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op Holocaust Memorial Day van dit jaar (27 januari) sprak hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Deze week kwam zijn autobiografie uit.

Zoni Weisz is in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Zijn vader was muzikant en instrumentenmaker. Om de kost te kunnen verdienen reisde de familie Weisz met een woonwagen door het hele land. Tijdens de oorlog verloor Zoni zijn hele familie. Zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz. Zijn vader overleed in een ander concentratiekamp als gevolg van dwangarbeid. Allen moesten mee met het beruchte “zigeunertransport” van 19 mei 1944; het enige transport uit Kamp Westerbork waar beelden van gemaakt zijn.

Met het vertellen van zijn persoonlijk verhaal wil Zoni zijn familie in ere houden en aandacht vragen voor die “vergeten Holocaust”. Daarbij legt hij ook een link naar het heden; al jaren maakt hij zich sterk voor de positie van Sinti en Roma in Europa.

In de autobiografie Zoni. De vergeten Holocaust vertelt Zoni Weisz zijn levensverhaal. “Dit boek gaat over alle dingen die ik ben of ben geweest: een echtgenoot, vader, grootvader, bloemist, ontwerper, een Sinto en een overlevende van de Holocaust. Ik hoop dat mijn verhaal steun kan geven aan iedereen die een moeilijke start heeft gehad in het leven. Je kunt veel overwinnen.”


2Divorce Assen


Bowlen in Assen