• vr. mei 31st, 2024

EDPR lanceert twee nieuwe hernieuwbare projecten in Nederland met meer dan 25 MWp

DoorJulia van der Zwan

apr 26, 2024

EDP Renewables (EDPR), een wereldleider in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, heeft onlangs twee nieuwe zonneparken in Nederland in gebruik genomen. Deze parken maken deel uit van de portefeuille die bestaat uit de tweede fase van Berkelland, het eerste hernieuwbare project van EDPR in Nederland, en Drachten. Met een gecombineerde geïnstalleerde capaciteit van 25,6 MWp (20,5 MWac), zijn beide projecten ontwikkeld door Kronos Solar EDPR. Dit markeert een belangrijke stap voor EDPR in het bereiken van de doelstellingen voor de energietransitie in het land en versterkt tegelijkertijd haar zonne-energiepositie en bouwt aan een gediversifieerd portfolio van hernieuwbare activa wereldwijd.

Verwacht wordt dat Berkelland en Drachten jaarlijks samen meer dan 37 GWh aan schone energie zullen produceren. Bovendien zal de energieproductie van beide projecten overeenkomen met het jaarlijkse huishoudelijke elektriciteitsverbruik van meer dan 13.000 huishoudens in de regio, terwijl jaarlijks bijna 6.000 ton CO2-uitstoot wordt vermeden.

Met de overname van Kronos Solar EDPR heeft EDP Renewables nieuwe markten betreden, waaronder Nederland en Duitsland, en heeft het een aanwezigheid gevestigd in 13 Europese landen. Kronos Solar EDPR heeft een bewezen staat van dienst met succesvolle projecten en een aanzienlijke pijplijn in verschillende ontwikkelingsfasen.

In het eerste kwartaal van 2024 heeft EDPR 3,5 TWh aan schone elektriciteit in Europa opgewekt met een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 5,5 GW. In deze periode heeft het bedrijf wereldwijd bijna 0,5 GW aan zonnecapaciteit toegevoegd, in lijn met de strategie die is vastgesteld in het bedrijfsplan 2023-2026. EDP Renewables beschikt over een portfolio van hoogwaardige hernieuwbare projecten van meer dan 100 MWp in Nederland, wat een stabiel platform biedt voor voortdurende groei in de komende jaren, terwijl het land zijn decarbonisatiedoelstellingen nastreeft.