• za. jul 13th, 2024

Nederland kent vergunningen toe voor 4GW offshore windprojecten

DoorIris van Dijk

jun 12, 2024

Nederlandse offshore wind aanbesteding, de grootste tot nu toe, heeft twee joint ventures geselecteerd om deze hernieuwbare energieprojecten te ontwikkelen.

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de vergunningen voor de ontwikkeling van een 4GW offshore windpark voor de westkust van het land zijn verleend.

De Nederlandse offshore wind aanbesteding, de grootste tot nu toe, heeft twee joint ventures geselecteerd om deze hernieuwbare energieprojecten te ontwikkelen.

Vattenfall en Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), via hun joint venture Zeevonk, hebben de rechten gekregen om het 2GW IJmuiden Ver Beta windpark te ontwikkelen.

Martijn Hagens, CEO van Vattenfall Nederland, verklaarde: “Nederland zet weer een grote stap voorwaarts in de energietransitie met IJmuiden Ver. Door wind, zon en waterstof te combineren, zal dit project een ultramodern energiesysteem creëren en de verdere decarbonisatie van industrieën en onze samenleving ondersteunen.

“We zijn enorm trots dat we deze vergunning hebben gekregen en kijken ernaar uit om samen met CIP onze plannen voor dit energiepark te realiseren.”

De IJmuiden Ver windparkzone, 62 km van de Nederlandse westkust, bestaat uit drie potentiële locaties.

De aanbesteding van de overheid voor de eerste twee, Alpha en Beta, is nu afgerond, terwijl de Gamma-locatie in 2025 wordt aanbesteed.

Nederlandse minister van Klimaat en Energie Rob Jetten verklaarde: “Noordzeker en Zeevonk hebben geweldige plannen voor deze nieuwe offshore windparken. Het toont aan dat windparken en natuur goed samen kunnen gaan en dat offshore wind met slimme oplossingen kan helpen om de druk op het onshore elektriciteitsnet te verminderen. De marktomstandigheden zijn complexer geworden, dus ik ben extra blij dat deze partijen offshore windparken willen bouwen.”

De ontwikkelaars van Alpha en Beta zullen zich richten op circulariteit en milieuvriendelijke praktijken tijdens de bouw- en operationele fasen.

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid, samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, hebben de twee aanbestedingen aangekondigd.

De subsidie-vrije IJmuiden Ver Alpha en Beta offshore windparken zullen naar verwachting in 2029 operationeel zijn.